We hebben hart- en vaatziekten overwonnen

Door Jan Vercammen op 4 januari 2018, over deze onderwerpen: Geneesheren, Geneesmiddelen

We.Hebben.Hart- en vaatziekten.Overwonnen

Als cardioloog doet het me wel iets om dat onder ogen te durven komen. Ernaast kijken kan niet meer.

Begin jaren ’80 viel de helft van de mensen met een hartinfarct op slag dood.  Voor ze in het ziekenhuis terecht kwamen. Bij de geluksvogels die er toch geraakten, sneuvelde opnieuw de helft.  Door een hartstilstand (dodelijke ritmestoornis), en/of een cardiogene shock (de beschadigde pomp was niet krachtig genoeg meer om voldoende bloeddruk te ontwikkelen). 25% verliet uiteindelijk het ziekenhuis met medicijnen die niet of nauwelijks werkten. Het eerste jaar na het infarct: nog 10% overlijdens erbij.

 We schrijven 2018. Reanimaties in beschaafde landen worden elke dag succesvoller door snelle alarmen, aanwezigheid van defibrillatoren, betere medicijnen en getrainde burgers. Wie levend het ziekenhuis bereikt, maakt binnen het halfuur kennis met ‘revascularisatie’: de verstopte kroon- of kransslagader wordt door de interventiecardioloog van wacht (én z’n onmisbaar team) open gemaakt met een ballonnetje en een stent.  Meestal via de polsslagader. Nadien treedt een bijna volledig herstel op. De juiste pillen na afloop verbeteren de prognose met 90%. Dankzij de ‘vermaledijde’ farmasector beschikken we immers over ideale ontstollingstherapie tegen nieuwe klonters, aggressieve cholesterolremmers die verstoppingen neutraliseren (al het andere is ‘fake news’ of tendentieus), en bloeddrukverlagers die het hart ideaal laten recupereren.

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Sprookje

Zou het sprookje kunnen zijn. Alleen is er nu kanker. Plus de aard van het beestje. 

Net als m’n collega’s zie ik immers drie soorten patiënten. Degenen die naast hun therapie ook hun levensstijl ter harte nemen, passen perfect in het verhaal. Ze maken zowel zichzelf als hun dokter gelukkig. De leeftijd waarop mensen sterven door hart- en vaatziekten is hierdoor bijna dertig jaar opgeschoven.

Een tweede groep krijgt kanker.

Prostaat, darm, borst, long, prostaat, pancreas of… zorgen voor een tweede ingrijpende en meestal lange confrontatie met het noodlot , ‘gelukkig’ vaak op oudere leeftijd. Een andere krachtige maar ingrijpende geneeskunde trekt zich op gang. De cardioloog huilt in stilte mee.

De derde groep. ‘On peut pas protéger tous les cons du monde contre leurs propres conneries’. De wijsheid van een wijnboer uit St. Julien, de Bordeauxstreek, waar naast cardiale geneesmiddelen (wijn!), ook levenswijsheid valt te verkrijgen. Deze groep verwaarloost z’n medicatie, of krijgt z’n nicotineverslaving niet onder controle. Of eet het dubbele van wat hij nodig heeft en houdt hoegenaamd niet van sport, behalve op tv. Een epidemie van diabetes type 2, met meer dan een verdubbeling van het risico op hart- en vaatziekten, staat als een niet naast te kijken olifant in de kamer.

 

We. Hebben. Hart- en Vaatziekten. Overwonnen. Alleen nog die balk in het eigen oog. Krijg toch de kanker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is