Waalse en Brusselse gezondheidszorg pak duurder, en dat kost… de Vlaming

Door Jan Vercammen op 14 maart 2017, over deze onderwerpen: Geneesheren, Volksgezondheid, Ziekenhuisfinanciering, Ziekenhuizen
verschil in erelonen

Door dr. Jan Vercammen, dr. Yoleen Van Camp, Renate Hufkens en Valerie Van Peel – Kamerleden in de commissie Volksgezondheid voor de N-VA

 

Dat Walen en Brusselaars gemiddeld minder bijdragen aan de sociale zekerheid en tegelijk gemiddeld meer kosten, is al geweten. Maar er is meer. De transfer gaat nog verder als we het circuit van de ereloonsupplementen op honoraria meetellen. Zo’n supplementen kunnen artsen of specialisten vrij vragen, bovenop het wettelijk voorziene honorarium (vergoeding), als ze zich deconventioneren. Dat wil zeggen dat ze afzien van de afspraak (conventie) om zich aan de wettelijk bepaalde honoraria te houden. In ruil krijgen artsen daarvoor een 5.000 euro per jaar.

 

Zo’n supplementen zijn in principe te betalen door patiënten, maar ze worden gedekt door de meeste hospitalisatieverzekeringen. Ook (en vooral) bij ziekenhuisopnames worden immers supplementen gevraagd. De recente MAHA-studie van Belfius legt de vinger op de zere wonde: één op de drie ziekenhuizen in dit land staat in het rood. Ze proberen op alle mogelijke manieren het hoofd boven water te houden, bijvoorbeeld door meer onderzoeken te stimuleren dan strikt wetenschappelijk gezien noodzakelijk. Ook door een flink stuk van de artsenhonoraria af te romen: zelfstandige ziekenhuisartsen betalen tot 80% van hun omzet terug aan het ziekenhuis waarin ze werken. Mee hierdoor zien ziekenhuis én arts zich verplicht om de ereloonsupplementen op te trekken. En daar komt de kat op de koord. In Vlaanderen schommelen de gemiddelde ereloonsupplementen rond de 100%, maar in Wallonië gemiddeld 200% (!) en in Brussel zelfs 300% (!). (zie bijgevoegde kaart)

 

Voor de hospitalisatieverzekeringen, veelal aangeboden door de mutualiteiten, is de tenlasteneming van deze kost een serieuze aderlating. Als reactie wordt de bijdrage voor de hospitalisatieverzekering verhoogd, voor zowel aangesloten Walen, Brusselaars àls Vlamingen. De Vlaamse belastingbetaler sponsort dus onbedoeld/ongewild het supplementenfeestje van Waalse en Brusselse ziekenhuisopnames, die veelvouden kosten van de prijs boven de taalgrens. In de praktijk wordt dit circuit overigens ook maximaal uitgebuit. Wie de laatste jaren in een ziekenhuis werd opgenomen, herinnert zich vast de vraag “heeft u een hospitalisatieverzekering?”. Luidt het antwoord positief, dan wordt er gretig een eenpersoonskamer aangeboden, want op zo’n type kamer liggen de supplementen nog niet aan banden. Het lijdt geen twijfel dat deze procedure ook beneden de taalgrens lustig wordt toegepast.

 

 

Namens de commissieleden Volksgezondheid (N-VA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is