Tussenkomst commissie volksgezondheid - Fipronil

Door Jan Vercammen op 9 augustus 2017, over deze onderwerpen: Volksgezondheid
ei

Er leven meer mensen van Fipronil dan ervan doodgaan.

In deze vergadering heb ik alle begrip voor de bevoegde ministers en het FAVV: ze gaven een klaar en duidelijk overzicht. Ik heb veel begrip en respect voor de oprechte bezorgdheid van vele collega’s volksvertegenwoordigers, en hun meestal pertinente vragen. Bij sommigen staat hun stemvolume en hun passie, soms zelfs hun abjecte angst, niet in verhouding met het echte probleem: fraude. De aanwezigheid van een niet toegelaten ‘vergif’ door kwaadwillige opzet, fraude, bedrog.

 

Sola dosis facit venenum. Het is niet de eerste keer dat deze term hier gebruikt wordt. Alléén de dosis bepaalt of iets giftig is. Dat is ook de reden dat de wetgeving spreekt van residuwaarden. In onze voeding zijn allerlei stoffen aanwezig, waarvan de schadelijkheid afhangt van de hoeveelheid. Fipronil is een toegelaten bestrijdingsmiddel van mijten en vlooien bij huisdieren, maar is niet toegelaten in onze voedselketen. Zoals minister De Block stelde, zijn de hoeveelheden die aanwezig mogen zijn in een ei duidelijk afgebakend. Je zou versteld staan welke duizenden stoffen (dus ook vergif, plastic, …) in onze voeding aanwezig zijn zonder dat het kwaad kan.

Proportionaliteit

Er is uiteraard een voorzorgprincipe maar er is ook een principe van proportionaliteit. Er is hier door een aantal mensen in alle variaties ‘brand’ geroepen in de schouwburg. Vergelijkingen met ‘dioxine’, gekke koeienziekte, en andere zijn hier niet aan de orde: er is tot nader order geen kuiken of kip gestorven, laat staan een mens ziek geworden. Er zal ook niemand ziek worden van Fipronil.

Proportionaliteit betekent zin voor proportie: geen honderden bedrijven sluiten, geen miljoenen kippen opruimen als dit niet nodig is. Wel het gebruik van het verboden product tracéren, en de betrokken bedrijven intensief volgen en blokkeren indien nodig.

 

Onderzoek naar stoffen in voeding kent een aantal wetmatigheden: begrippen als absolute fout, relatieve fout, biologische variatie, natuurlijke klaring (afbraak), analyzemethoden, spelen een rol bij berekenen of bekendmaken van resultaten. Het is onmogelijk om ‘alles’ op te sporen of uit te sluiten. Misschien niet zozeer praktisch, zeker ook financieel. We willen ons toch niet arm testen? De antwoorden van het FAVV zijn hier pertinent.

FAVV doet haar werk

De boodschapper wordt vermoord. Ofwel omdat z’n boodschap vervelend is ofwel omdat hij geen boodschap heeft, omdat de informatie nog niet beschikbaar of geverifeerd is. Sommigen willen hier het proces maken van twee/drie personen of instellingen. Terwijl het FAVV alleen maar bewezen heeft dat ze haar werk goed doet. Soms niet snel genoeg, dat zou kunnen. We willen altijd alles onmiddellijk weten. Onder artsen circuleert een grapje, dat gaat als volgt: wie is de beste specialist? Antwoord: de huidspecialist, want daar heb je tenminste de uitslag al voor dat je er bij geweest bent.

 

Laat me komen tot de essentie: wat hier voorligt, is een geval van fraude, van misdaad. Deze mensen/bedrijven worden opgespoord en zullen bestraft worden. Meteen de hele werking van het voedselagentschap op de schop nemen, is er ver over. Wij, als volksvertegenwoordigers, moeten in deze politieke arena, met z’n eigen wetten en spelletjes, onze sereniteit behouden: onze controlesystemen hebben gewerkt. Onze burgers verdienen van hun vertegenwoordigers beter dan een reactie als kippen zonder kop. Hiervoor is luister- en leerbereidheid nodig, over zaken waar we niet altijd zelf veel van weten. Met respect voor onze uitvoerende en rechterlijke macht, en met respect voor een instelling als FAVV, die alleen maar bewezen heeft dat ze in deze materie goed werk levert.

 

Ja. Onze eieren zijn eetbaar, gezond en worden gecontroleerd. Ze bewaren in hun natuurlijke vorm overigens best niet in de ijskast…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is