Jan Vercammen: “Betaal het onderzoek bij plotse hartdood terug”

Door Jan Vercammen op 27 november 2018, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Sport
Hartonderzoek

Voor jongeren onder de 35 jaar die plots overlijden bij het sporten, moet de medische diagnostiek zoals autopsie en genetische testen worden terugbetaald. Kamerlid Jan Vercammen, die zelf cardioloog is, pleit voor die terugbetaling nadat afgelopen weekend een jonge atleet overleed. “De bedoeling van mijn voorstel is data te verzamelen om een beter beeld te krijgen van het probleem”, zegt Jan Vercammen, die eraan toevoegt dat het allerminst de intentie is om elke sporter preventief te screenen.

Bruikbare inzichten

“We weten niet altijd wat de precieze oorzaak is van plotse hartdood.” De verzamelde gegevens bij de autopsie kunnen wel bruikbare inzichten opleveren. “Terugbetaling van de autopsie en de onderzoeken zoals een genetische analyse, zullen ons al heel wat meer leren over de exacte uitlokkende factoren”, meent Kamerlid Vercammen.

Geen preventieve screening

Na het overlijden van een jonge atleet afgelopen weekend gingen opnieuw stemmen op voor preventieve screening. Maar daar is Jan Vercammen geen voorstander van. “Te veel mensen zouden bij de minste melding van een onregelmatigheid niet meer sporten. Dat zou pas een probleem zijn voor de volksgezondheid”, zegt Kamerlid Vercammen.

Jan Vercammen diende deze zomer een wetsvoorstel in om de terugbetaling te regelen. Hij roept zijn collega’s in het parlement op om het snel goed te keuren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is