“drugs don’t work in patients who don’t take them” (Koop, 2009)

Door Jan Vercammen op 11 mei 2016, over deze onderwerpen: Geneesmiddelen, Volksgezondheid

 

therapie-ontrouw kost geld en gezondheid

 

De laatste vijf jaar wist België z’n positie in de Europese top 4 van voorschrijvers van vernieuwende medicatie te behouden. Om dit vol te houden is een correct gebruik ervan nodig: een efficiënte behandeling vermindert immers de kosten voor patiënten en maatschappij. Deze besparing kan opnieuw geïnvesteerd worden in de gezondheidszorg.

Therapie-ontrouw kent vele gedaanten en tal van oorzaken. Aan de hand van een drie becijferde voorbeelden kan een indicatie worden gegeven van de grote budgettaire impact.

 

65% van de patiënten neemt cholesterolverlagers onvoldoende

IMS becijferde op basis van een internationale studie een potentiële besparing van 57 tot 82 miljoen Euro per jaar. De wetenschappelijke bewijzen (EBM, evidence based medicin) voor gezondheidswinsten bij correct gebruik van statines zijn verpletterend : significant minder hartinfarcten en hersentthrombosen. Jammer genoeg focussen bepaalde populaire media soms op negatieve randfenomenen en bijwerkingen. Dezelfde redenering gaat ook op in de wereld van anti-diabetesgeneesmiddelen en bloeddrukverlagers.

 

Anti-depressiva

België kent het hoogste aantals suicides én de grootste verkoop van anti-depressiva in Europa : een combinatie van verkeerdelijk, te veel of te weinig gebruik zijn hier een aannemelijke verklaring. In vergelijking met de buurlanden, ligt hier een besparingspotentieel van 67-70 miljoen Euro. Alternatieve therapieën en een correctie in het gebruik hebben hierin zeker een rol.

 

Antibiotica

Ondanks alle mediacampagnes, worden in ons land dubbel zoveel antibiotica verkocht als in Nederland. Ofwel worden ze te veel voorgeschreven, ofwel worden ze niet/niet correct gebruikt, of een combinatie van dit alles. Gespiegeld aan Nederland bijvoorbeeld, ligt hier een besparingspotentieel van 70 miljoen Euro per jaar.

 

Op 12 mei patroneren Kamerleden Ine Somers(VLD) en Dr. Jan Vercammen (N-VA) een parlementaire conferentie over therapietrouw. Ook dit pad kan worden bewandeld in het gezond houden van het Federaal gezondheidsbudget. Dit symposium zal licht werpen op de complexe mechanismen die aan de basis liggen van het probleem van therapie-ontrouw, en focussen op de uitgebreidheid van het probleem. Tijd voor een wake-up call over een onderbelicht segment van onze solidair gedragen zorg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is